Unga Lukas anonyma chatt är öppen för dig som är i åldrarna 13–25, som behöver någon som lyssnar. Vi har öppet måndag till torsdag kl. 19-22.
Du är anonym och du bestämmer själv vad du vill prata om. Inga begränsningar. När som helst under chatten kan du logga ut. Du väljer. Vi vill att du ska känna att chatten är ett tryggt rum, som ger dig det utrymme och tid du behöver. En skadefri plats.
Vi som jobbar härI chatten möter du volontärer, som väljer att jobba ideellt, för att de vill finnas för dig. Volontärerna har fått grundutbildning av Unga Lukas och bemannar chatten som medmänniskor, inte professionella som utför behandling. Precis som du är anonym för oss, så är volontärerna också anonyma för dig. En samordnare finns varje kväll chatten är öppen, för att stötta volontärerna, så att du får det stöd du behöver.
TystnadslöftePå Unga Lukas har alla tystnadslöfte, vilket innebär att informationen stannas hos oss.
Personlig informationVi vill gärna att du behåller din anonymitet, så att du är fri att berätta det du vill och behöver i chatten. Om personuppgifter som avslöjar din identitet ändå skulle hamna i chatten, så raderas hela chattloggen samma kväll. Chattloggar sparas i 3 månader för vårt interna kvalitet- och kompetensutvecklande arbete, så att vi hela tiden blir bättre på att ge dig det stöd du behöver. Anonymiserade korta utdrag, citat och statistik, kan komma att sparas för ex. ansökningar till bidragsgivare, opinionsbildande arbete kring ungas behov och rätt till psykisk hälsa.
GränserVi vill gärna finnas för dig, som behöver det stöd Unga Lukas erbjuder i chatten. Alla är välkomna att chatta hos oss, för Unga Lukas har respekt för alla människors lika värde. Om det är chattar som är olämpliga av olika slag, exempelvis hotfulla, kränkande eller fyllda av sexuella anspelningar, kan Unga Lukas välja att avsluta chatten.
Så här funkar chattenChatten hittar du på en knapp på startsidan och även i menyn högst upp till höger på sidan. När du trycker på knappen till chatten, hamnar du i chattens väntrum. Där kan du trycka på “Chatta med oss”, så hamnar du i kö till chatten. Du ser vilken plats i kön du är. Det skapas inget konto. Medan du väntar i kö, finns olika aktiviteter du kan göra i väntrummet, genom att välja olika objekt. Du kommer fortfarande att stå kvar i kön. Du kan lyssna på ljudfiler eller läsa texter, om unga som berättar om sin psykiska ohälsa. Se filmer. Skriva ner dina tankar som du kanske vill lyfta i chatten och de sparas in hos oss. Kom ihåg att kopiera texten. Vi fyller på aktiviteter efterhand. När du kommer in i chatten, kommer ett välkomstmeddelande automatiskt och du får skriva när du är redo. Vi kommer att finnas kvar oavsett vad du skriver. När chatten avslutas, kommer en kort enkät som undrar lite vem du är och hur du upplevde chatten just den kvällen. Viktigt att höra vad du tycker om att chatta med oss oavsett vad du upplevt.
AnmälningspliktVi vill gärna att du behåller din anonymitet, så att du är fri att berätta det du vill och behöver i chatten. Om du berättar om utsatthet av olika slag, allvarliga missförhållanden och dina känslor kring situationen, så finns vi här för dig, fast vi vet inte vem du är. Vi kommer att bekräfta det du berättar, säga om det är allvarligt och/eller olagligt. Vi är rädda om dig, ditt liv och din hälsa. OM DU VILL, hoppas vi på att motivera dig att söka och ta emot hjälp från verksamheter och organisationer, genom att bryta din anonymitet. Vi kan inte göra det åt dig. Vi stöttar och finns med dig medan du ringer och stannar kvar till hjälp kommit.
”Almas berättelse”
”Biancas berättelse”
”Cajsas berättelse”