6. ACCEPTANS

Efter en förlust behöver vi till slut komma till acceptans. Acceptans innebär inte att man ger upp, accepterar något som är oacceptabelt eller blir passiv. Nej, acceptans innebär att komma till en punkt där man har LANDAT i det som ÄR. Inte hur det borde vara. Det innebär också att man accepterar de känslor man har. Man låter dem finnas där, oavsett vilka känslor det är!


På sätt och vis kan man säga att acceptans är själva lösningen på problemet. I och med att det här är en plats, där man har slutat undvika och kriga mot verkligheten eller sina egna känslor inför den. I och med att man har slutat kriga mot tillvaron, kan livet också få verkligt utrymme att återvända. Acceptans blir starten på det nya. Man accepterar sig själv och sina inre och yttre förutsättningar. Därifrån kan man gå vidare.

Acceptans kan så klart vara svårt! En förlust kan ju förändra hela ens liv. Man kan må fruktansvärt dåligt och uppleva att allt är orättvist. Man behöver få känna, som i alla de tidigare stadierna. Acceptans innebär att vi når till grundtanken: “Förändra det du kan förändra och acceptera det du inte kan förändra.” Acceptansen innebär att du ser vad du inte kan och vad du KAN göra. När du släpper problem som du faktiskt aldrig kommer att kunna åtgärda eller som du inte kan veta om de en dag kommer att lösa sig, så kan du så klart lättare börja lösa de problem som du har makt över.

Lättare sagt än gjort – javisst. Men nyckeln är att TILLÅTA ALLA känslor, inklusive att det är svårt att acceptera. För ju mer man tillåter sina känslor ju lättare ser man också om man behöver hjälp att bearbeta det man varit med om, eller ta itu med saker som kan hjälpa en framåt. Livet består av olika perioder, där vi alla ställs inför olika typer av glädjeämnen, förluster, utmaningar osv. Ju öppnare och mer tillåtande vi kan möta det som faktiskt är LIVET, desto bättre förutsättningar har vi att må bra i längden. Men självklart kan man behöva stöd i livet och därför finns ju vi i chatten på Unga Lukas. ❤️

Och inte minst, när du accepterar och tillåter dina känslor, kommer du att upptäcka vad som är betydelsefullt och meningsfullt. Vad du kan bygga på, som kan hjälpa dig vidare. Acceptans handlar därmed om att leda sig själv i riktning mot sina egna värderingar och mål. Acceptans är en överlevnadsstrategi som innebär att man ser sig själv och sina egna behov. Och därmed också kan göra gott för andra!

TAKE HOME:

  1. För att komma ut på andra sidan förlusten behöver vi komma till acceptans. Acceptans innebär inte att vi ger upp eller blir passiva. Det innebär att vi accepterar och vågar se verkligheten. Inte förnekar eller undviker den eller kämpar för att det ska vara som förut.
  2. Acceptans innebär att ALLA känslor får finnas, även upplevelsen att det är svårt att acceptera en förlust! Samtidigt är acceptansen förutsättningen för att verkligen kunna börja på någonting nytt. När man möter verkligheten kan man också se vad man kan göra för att må bättre. Grundtanken att ta med: “Förändra det du kan förändra och acceptera det du inte kan förändra.”
  3. När du accepterar så kommer du också att upptäcka vad som är meningsfullt för dig. Vad du ska bygga på för att få det bra i livet. Acceptans är att leda sig själv mot sina inre mål.