1. FÖRSTÅ KÄNSLORNA

Livet förändras hela tiden och vi människor också. Corona överraskade exempelvis hela världen och då var vi alla i kris samtidigt. Det är en ”kris” vi alla har lärt oss att leva med och hur gjorde vi egentligen det…?

Det finns händelser som vi kanske inte alltid tänker på, fast de finns naturligt i människors liv. Det vi går igenom kan ses som en FÖRLUST. En förlust av något som varit viktigt för oss och som tagits ifrån oss. Det kan vara en vän som flyttar, en inställd träning, när ett löfte blivit brutet, när planer inte blir som vi tänkt oss och många andra situationer som händer hela tiden varje dag. När det händer oss, vill vi förstå vår oro, stress, ångest och nedstämdhet.


Att drabbas av förlust väcker i sig känslor och de kan upplevas som allt från lätt oro eller rastlöshet till ångest och svår nedstämdhet. De känslor som följer av förlust, kan förstås genom olika faser, som vi kommer berätta mer om. Reaktionen på en förlust är alltid individuell. Du kan gå bakåt och framåt mellan faserna. Det tar så klart olika lång tid att bearbeta en förlust. Men de olika faserna kan lära oss förstå mer om våra reaktioner.


Mitt i allt som känns sådär bra eller jättesvårt, beroende på din situation, så kommer du inte alltid att vara just här. Som du kan se i den process vi illustrerar, så kan de jobbiga känslor du kanske har just nu, förändras med tiden. De kan till och med övergå i någonting som går bra att leva med – något du kan lära och utvecklas av.


Men en sak är viktig – inte minst om vi ska ta oss igenom faserna och komma starkare ut på andra sidan. Vi kan alla behöva stöd, när vi går igenom en förlust – stor som liten. Vi har inte all erfarenhet och kunskap själva. För att lära och utvecklas, behöver du både lyssna på din egen inre visdom och även ta in andras. Det är viktigt för att få stöd i att förstå vad som känns där inne för just dig, för det är inte alltid så lätt att veta. Det kan kännas läskigt att berätta något känsligt om dig själv för någon annan, för du vet inte hur de reagerar på det du berättar. Kommer de skratta? Tycka att jag är löjlig? Berätta vidare för någon annan? Det vet du inte.

Det där med förtroende är lite klurigt, för hur ska du kunna veta att de faktiskt kommer att lyssna, stanna kvar och fortsätta att finnas för dig. Det vet du inte. Det enda sättet att ta reda på det, är att prova. Om du visar förtroende för någon, visar din sårbarhet och berättar, först då vet du. Visst kan det vara så, att det inte funkar. MEN…du kan du också ha öppnat upp för en gammal eller ny relation, där förtroendet bara fördjupas. För när du berättar något sårbart och känsligt om dig, för någon du känner är värda ditt förtroende, så är det precis det du får tillbaka.

Du behöver vara modig, när du ska göra något för första gången, som känns läskigt. Det är precis det MOD innebär: Du är rädd, fast du gör det ändå. Välj någon som du känner att du vill prova att berätta för och känner att det finns förtroende i någon form. Om du vill träna på hur du kan göra och säga, så prova chatta med oss. Det är många som väljer att berätta för oss först, innan någon annan vet. Känns tryggt i en anonym chatt. Du kan prata om allt du vill och behöver. Inga begränsningar.