3.ILSKA
Även om vi hela tiden upplever förändringar både inom och utom oss, ibland som förluster och ibland som kriser, så upplever man det inte alltid så själv. Det kan vara jobbigt att gå till de där sorgsna och bedrövade känslorna, när man bara vill fortsätta som vanligt. Då är det lätt att man blir ARG i stället – irriterad, rastlös och frustrerad! Även stresskänslan gör att man går upp i varv och kanske börjar agera på negativa sätt. Ilskan behöver få finnas där. Det är bara bra att vara medveten om den och se vad den står för, så att den i sig inte skapar problem och ökad distans till andra. Eller skadar dig själv.
Det som är positivt i den här fasen är att vi går ifrån att förneka verkligheten, till att trots allt reagera på den och därmed börja bearbeta den. Ofta tänker vi i termer av att det är orättvist. Varför just jag? Varför just nu? Det kan också bli så att man skyller på andra och ofta de som är nära. Om man är stressad över att saker inte blivit som man tänkt och inte kan påverka, så är det ju faktiskt ingens fel.
När någon annan har gjort en illa, så är det viktigt att tillåta sig att vara just arg. Om det känns svårt att uttrycka ilska mot någon, om man är rädd för vad som ska hända, så kan det vara viktigt att få stöd i det. Prata gärna med oss anonymt i chatten, så stöttar vi eller berättar vart du kan vända dig. Inte minst om någon annans ilska går ut över dig!
Om du upplever att din egen känsla av ilska eller ångest är för stark, kan det vara bra att försöka pausa eller avleda dig, för att bryta känslan. Då kan det vara bra att göra något som distraherar tillfälligt, som att se en film. Att prata med någon kan också vara ett sätt att hantera en stark känsla. Du får gärna komma in och chatta med oss. Ett annat sätt är att göra andningsövningar eller fokusera på något annat som lugnar. Det brukar göra känslorna hanterbara, som att t ex skriva eller lyssna på musik. Medveten närvaro är mycket bra för en arg och stressad hjärna.
Det är viktigt att inte tränga undan starka känslor, för det riskerar bara att leda till att känslan förstärks. Ett sätt att släppa ut ilska och frustration är att röra på sig. Dansa, boxas, springa! En rask promenad eller en joggingtur i det tempo som känns rätt, är ett effektivt sätt att släppa på anspänning och rensa bland tankar. Ett sätt som också får oss att må bättre. När det gäller starka känslor, så planer de ut och går över förr eller senare. Det gör de alltid.
TAKE HOME:
- Vi kan känna ilska när vi inte vill känna sorg, men vi har börjat ana verkligheten och förlusten och reagerar på den. Det är viktigt att tillåta sig att reagera så att ilska eller stress inte fastnar i kroppen och ger oss mer ångest.
- När det gäller ilska, är det också viktigt att vara medveten om sig själv och andras ilska, så att vi inte skadar oss själva eller varandra. Om någon gör dig illa, sök stöd och hjälp!
- Om din egen känsla av ilska eller ångest blir för stark, kan det vara bra att tillfälligt försöka lugna sig själv. Man kan också fokusera på något som tar hela ens uppmärksamhet, men ändå tillåter känslan.