7. MENING

Ja, då har vi gått igenom de faser som tillsammans ger förlusten dess psykologiska ansikte. I allt detta finns någonting viktigt: När vi går igenom en kris finns det möjlighet till läkning och utveckling. En viktig del i det, är att skapa och finna MENING i det som händer och det som är livet. Det är det vi på Unga Lukas vill bidra med, kan man säga. Att hjälpa dig att finna din väg och din personliga mening både genom att förstå det som hänt dig i livet, förstå meningen i de känslor eller symtom du kanske har och den framtid som finns där.


För mening är grejen. Upplevelse av mening gör att vi lättare kan hantera svåra saker som händer i livet. Därför behöver vi gå till oss själva och fråga oss vad som är meningsfullt i våra liv. Vad som gör oss energiska, trygga, glada, starka. Vad gör att vi kan hitta en ljusglimt i det svåra som händer oss?

Mening kan ta olika former. Det kan vara att se ut över en äng och uppleva att man är en del av naturen. Det vara tacksamhet över att kunna gå ut. Det kan vara att ha insett något om sig själv i en kris. Det kan handla om att förverkliga idéer och drömmar. I grunden handlar det där, som gör oss starka väldigt mycket, om att leva efter våra värderingar och samtidigt vara en del av ett sammanhang. En del av någonting större. Ofta genom att vara i relation med andra. Det är vi skapta för. Våra hjärnor vill vara tillsammans. Tillsammans med andra som är schyssta och får oss att känna oss trygga när vi är oss själva. Då upplever de allra flesta av oss frid och mening.

Ibland känner vi att vi inte hittar den där tillhörigheten. Vi känner oss ensamma. Inte minst i kristider, kan ensamheten överväldiga oss. Eller om vi inte har fått uppleva tillhörighet tidigare i livet. Alla människor upplever ensamhet någon gång och många upplever ensamhet ofta. Vi är inte ensamma, även om vi tror det! Vi är alltid en del av ett sammanhang. Det gäller bara att inse det och hitta sin plats i det. För att nå dit, kan det såklart vara helt avgörande, att kunna prata med en annan person. En person som vill lyssna på vem DU egentligen är och vad du önskar för att uppleva mening.

Man behöver först gå inåt och fråga sig själv, vad man vill och vad som är viktigt. Då finns också möjlighet att söka upp sammanhang, där man kan göra just det. Gör man det man verkligen vill, så brukar man hitta andra som gillar samma sak. Att hjälpa andra är också en nyckel, till att själv må bra och uppleva mening. Det är precis det som också händer i kriser. Att människor hittar på nya lösningar för att hjälpa andra och på så sätt blir en del av sammanhanget. Du kan också hjälpa andra.

Därför behöver vi prata om mening. För oss själva och andra. För att behovet av mening gör oss till människor och får oss att hitta vår inneboende potential.

TAKE HOME:

  1. I en kris finns möjlighet att utvecklas och då är meningsskapande en viktig del. Att våga titta in i sitt eget liv, sina känslor och önskningar. Och se vägen framåt. Mening gör att vi klarar svårigheter bättre.
  2. Mening kan ta olika former. Kärnan i det som många upplever kring mening, handlar om att leva efter personliga önskningar och värderingar. Samtidigt ska man vara en del av någonting större. Att ha tillhörighet till ett sammanhang. Att finnas för andra är också en del av att känna mening.
  3. I en kris kan det kännas ensamt och mening kan vara en svår fråga. Därför kan man behöva prata med någon som vill lyssna och vara med och utforska meningen i både stort och smått. Att hitta den där egna drivkraften, kan i sin tur göra att man hittar sitt sammanhang.