Lyssna på känslorna

Varför ska vi egentligen lyssna på våra känslor? Helst de känslorna vi INTE vill känna. Vad kan det vara bra för? 

Känslor finns, för att de berättar viktiga saker för oss. De berättar om var du är just nu – hur du mår och vad du behöver. Känslor är inte farliga. Ibland kan känslor komma plötsligt och försvinna lika snabbt. Ibland kan de stanna länge. Det kan kännas helt omöjligt att ändra sina känslor, som om de aldrig kommer att kännas på något annat sätt. Fast det kommer de att göra, även om det inte känns så. 

Det är viktigt att ta dina känslor på allvar, för de talar om för oss vilka vi är och vad som är bra för oss. Att få höra att ”det där är ingenting”, när du är ledsen och arg är inte hjälpsamt. Det är helt naturligt att känslorna går lite upp och ner, för de förändras hela tiden precis som vi. 

Det finns många olika känslor, fast man tänker att det finns sju grundkänslor, som vi faktiskt kan känna sedan vi var bebisar. Alla andra känslor är kombinerad med dessa grundkänslor på olika sätt. Grundkänslorna är glädje, intresse, förvåning, avsmak/avsky, ilska, ledsenhet, rädsla och skam. Du kan läsa mer om dem längre ner.

Varför ska vi då lyssna på ALLA våra känslor? Kan vi inte bara lyssna på de som vi upplever som positiva? De andra är ju så jobbiga. Det är faktiskt så att ALLA våra känslor är viktiga att lyssna på. Forskning visar att vi gärna dövar våra jobbiga känslor på olika sätt och det gör alla människor mer eller mindre. Det blir ett problem, om vi hela tiden dövar våra känslor och fastnar över längre tid. Det kan vara att ägna timmar till sociala medier. Att äta, träna eller plugga för mycket. Vissa festar hela tiden, för alkohol och annat hjälper till att förändra känslan, fast den kommer ju tillbaka sen. Det är ingen lösning. 

Det som forskningen visat är att vi inte enbart kan döva specifika känslor eller de känslor vi upplever som negativa, utan att även döva de positiva känslorna. Det innebär att vi även dövar känslor som glädje, lycka och tacksamhet. När vi gör det, så känner vi oss låga och nedstämda och vill hitta ett syfte och mening med livet, vilket gör att vi fortsätter att döva våra känslor. Det blir som en ond spiral. 

Prova nästa gång du hamnar i en känsla, att stanna upp och lyssna på dig själv. Vad är det känslan vill berätta för dig? Hur känns det? Har den varit hos dig förut? Hur gjorde du då? Behöver du någon som hjälper dig förstå dina känslor? 

Du är varmt välkommen in i vår chatt, som har öppet måndag – torsdag kl. 19-22. Vi kan utforska dina känslor tillsammans!

Våra grundkänslor

– Glädje – 

Glädje är en känsla som gör oss avslappnade och nöjda. Den kan vara väldigt stark som när man håller på att skratta ihjäl sig över något. Den kan också handla om ett lugn, t ex när man hör sin favoritlåt. Den är förknippad med att man känner sig trygg, och att man känner att man är bra. 

– Intresse – 

Intresse är det som driver oss vidare i livet, som gör oss nyfikna och att vi vill fortsätta med saker. Intresse är jätteviktigt för att vi ska förstå nya saker och lära oss, både i relationer och i andra sammanhang.

– Förvåning – 

Förvåning är en väldigt kort känsla som får oss att byta fokus och se något nytt. En aha-upplevelse! 

– Avsmak/Avsky –  

Avsky/avsmak har en direkt överlevnadsfunktion för oss, instinktivt skjuter vi iväg det vi tycker är äckligt. Genom att vi känner avsky/avsmak talar kroppen helt enkelt om för oss vad vi behöver hålla oss undan ifrån.

– Ilska–  

Ilska är inte detsamma som aggressivitet. Ilska kan man ha utan att låta arg. Ilska är en jätteviktig känsla den behöver för att kunna försvara oss och stå upp för oss själva, men också för att ta oss framåt och ta oss genom hinder och svårigheter. 

– Ledsenhet–  

Ledsna behöver alla vara ibland. Det är ett sätt för oss själva att förstå vilka saker som betyder något för oss, och att sörja det vi förlorat.  Ledsenhet talar också om för andra när vi behöver tröst.

– Rädsla–  

Rädsla är enormt viktig då den talar om för oss om något är farligt. När vi är rädda går det fort; vi agerar snabbt och försöker komma i säkerhet. Det är väldigt bra om man håller på att bli ihjäl körd av en bil, men inte lika effektivt om det egentligen inte finns en fara, som vid t ex fobier.

– Skam–  

Skam är när vi känner att vi är dåliga eller fel, så är det skamkänslorna som fått en i sitt grepp. När vi känner skam så känns det som att hela ens person inte duger. Skammen är en besvärlig känsla eftersom det handlar om vad man är. När vi tänker att ”jag är en dålig person” kan det vara svårt att hitta vägar framåt. Skamkänslan förlamar oss.