Språk – svenska

OM SAMTALSCENTRALEN

 

Välkommen till Samtalscentralen!

Samtalscentralen är ett forum på nätet för dig som är ung – om psykisk hälsa, relationer och livsfunderingar.

Här kan du få information om psykisk hälsa och möta andra unga som har erfarenhet av att må dåligt, men som vet att det går att må bättre igen. Du kan också få stöd i vår chatt – av vuxna med kunskap och erfarenhet. (chatta med oss).

På Samtalscentralen får du veta mer om hur man kan få hjälp av samtal och psykoterapi. Du kan också ställa frågor, komma med idéer och bidra till att hjälpa andra unga.

Bakom Samtalscentralen står Sveriges största organisation för samtal, psykoterapi och handledning – S:t Lukas. Inom S:t Lukas arbetar legitimerade psykologer och psykoterapeuter, med stor erfarenhet av samtal och psykoterapi. Vi har mottagningar över hela landet och vårt överskott går bland annat till att hjälpa ungdomar. (läs mer om S:t Lukas).

CHATTA MED OSS

Är du ung och behöver någon att prata med?
Chatten här på Samtalscentralen är öppen mellan 19 och 22 på måndagkvällar och till för dig som är ung och vill prata om livet, relationer och hur du mår. Du kan vara helt anonym och vi har tystnadsplikt. (läs mer om tystnadsplikt).

Vi som jobbar i chatten är vuxna som är vana att prata med ungdomar och som kan mycket om psykologi, relationer och annat som handlar om psykisk hälsa. Många är kuratorer och psykoterapeuter.

Här möter du två av oss som jobbar som volontärer i chatten.

MEJLA OSS

Vid de tider då chatten inte har öppet kan du skicka ett mejl till oss. En psykoterapeut svarar så snart som möjligt, oftast inom ett dygn.

Välkommen att prata med oss! (till chatten).

BLI VOLONTÄR (HOS OSS)

Vill du bli en i gänget på Samtalscentralens chatt?

Som volontär gör du inte bara en viktig insats för unga och samhället. Du får också möjlighet att lära känna nya människor och du får fortbildning vid våra mötesdagar.

Vi som arbetar i chatten har erfarenhet av professionella samtal eller arbete med unga. Bland volontärerna finns bland annat psykoterapeuter, lärare, sjuksköterskor, diakoner, psykologer, poliser och socionomer. Vi välkomnar med glädje även dig som läser till psykolog, psykoterapeut, kurator eller liknande och dig som har erfarenhet av att hjälpa ungdomar, tex genom ideellt arbete.

Just nu söker vi särskilt personer med språkkunskaper eller erfarenhet av att möta unga migranter!

Har du frågor, är nyfiken eller vill göra en intresseanmälan, hör av dig till projektledare asa.maj.jonzon@sanktlukas.se.

Alla frågor och tankar är välkomna!

STÖD OSS

Ditt bidrag kan göra skillnad i en ung människas liv.

Många unga mår dåligt och upplever att de inte har någon att vända sig till. Den växande ohälsan bland unga är ett av våra största samhällsproblem – men möjligt att göra något åt om vi alla hjälps åt och uppmärksammar de ungas behov av stöd.

Många unga som vänder sig till oss har aldrig berättat för någon hur man mår. Stödet vi ger blir därför många gånger en avgörande ingång till att söka hjälp och stöd i tid, innan svåra tankar och känslor har utvecklats till psykisk ohälsa.

Du kan vara med och göra skillnad. Stöd vår verksamhet för unga! (Ge en gåva).