en Om samtalen i chatten

När du kontaktar oss i chatten så är vår uppgift att lyssna på dig och finnas för dig.

Varmt välkommen du som är 16-25 till Unga Lukas chatt för unga vuxna – där vi pratar om livet och känslorna! Här kan du prata anonymt om hur du mår, det enda du behöver tänka på är att inte säga vem du är. 

Ju bättre vi förstår dina upplevelser och erfarenheter – ju bättre kan vi också hjälpa dig framåt. I chatten kan vi börja samtala om vad du har för tankar, känslor och bekymmer. Att få berätta för någon vad man har inom sig kan vara en viktig del i att må bättre och kanske kan du med vårt lyssnande öra hitta ett första litet steg att ta på vägen framåt – ett litet steg som kan leda till fler på sikt. Det viktiga är att vi finns för dig och det du behöver. 

Upplever du att vi inte förstår dig – säg det. Du vet ju bäst hur ditt liv ser ut och vi som jobbar i chatten är trygga vuxna med kunskap och erfarenhet som vill stötta. Och ju ärligare du kan berätta om hur du känner, desto bättre kan vi förstå och hjälpa.

Ibland är det bra att prata med någon psykoterapeut, kurator eller psykolog och då kan vi berätta hur det kan gå till, men vi är inte psykologer, psykoterapeuter eller socionomer här i chatten. Vi finns här för att lyssna på det du känner och tänker kring ditt liv, vi utreder eller behandlar inte som man gör på tex vårdcentral eller BUP.

Det är viktigt att veta att vi har tystnadsplikt. Du kan vara anonym och vi pratar inte med någon utomstående om det du har berättat. Du är trygg med att vi inte vet vem du är så länge du väljer att inte berätta något om dig själv. Ibland kanske vi har pratat tidigare och det kan ju innebära att vi känner igen dig i chatten – men du kommer alltid att vara anonym, vi kommer inte att ta reda på vem du är även om vi skulle kunna det. Det enda du behöver tänka på är att inte berätta vad du heter – då är allting helt på dina villkor.

Våra chattar sparas i en månad. Chattar där namn eventuellt skulle råka komma fram raderas direkt efter samtalskvällen. Vi sparar chattarna för att våra handledare eller samordnare ska kunna ge feedback och kvalitetssäkra verksamheten – så att vi kan ge ett så bra stöd som möjligt. Samordnaren finns också under kvällen för att stötta alla som ger stöd, och den personen får ibland insyn i hur samtalet går – för att kunna vara till stöd om någonting speciellt händer. Det är så viktigt för oss att vi ger ett bra bemötande och ger det du behöver. Men som tidigare, du är anonym.

Vi tar också ibland fram anonyma citat eller statistik och generell (opersonlig) information från chatten för forskning eller för att visa exempelvis bidragsgivare eller makthavare hur viktiga samtalen i chatten är och vad unga vuxna behöver och vill prata om. Allt är fortfarande helt anonymt och ingen kommer att kunna se vem just du är. Har du tankar och synpunkter, skriv gärna det direkt i chatten eller hör av dig via mejl – vi vill veta hur du har det hos oss.

För information om hur vi hanterar eventuella personuppgifter se Integritetspolicy på sanktlukas.se. Vill du komma i kontakt med oss kring allmänna frågor mejla till hej@ungalukas.se. Mejlen innebär att du delar din mejladress, och vill du vara helt anonym där så använd ett anonymt konto där vi inte kan se ditt namn. Vi raderar mejlen löpande.