Om samtalen i chatten

Vår uppgift är att lyssna på dig 

Varmt välkommen till Unga Lukas chatt för unga vuxna 16-25. Här kan du prata anonymt om hur du mår och hur du har det i livet, det enda du behöver tänka på är att inte säga vad du heter eller annat som kan avslöja din identitet.  

I chatten kan vi börja samtala om vad du har för tankar, känslor och bekymmer. Att få berätta för någon vad man har inom sig kan vara en viktig del i att må bättre och kanske kan du hitta ett första litet steg att ta på vägen framåt – ett litet steg som kan leda till fler på sikt. Det viktiga är att vi finns för dig och lyssnar på det du vill berätta. Upplever du att vi inte förstår dig – säg det. Du vet ju bäst hur ditt liv ser ut och vi som jobbar i chatten är trygga vuxna med kunskap och erfarenhet som vill stötta. Vi pratar inte med någon utomstående om det du har berättat. Vi berättar heller inte om oss själva som volontärer för att chatten ska vara helt anonym.

Ibland är det bra att prata med någon psykoterapeut, kurator eller psykolog och då kan vi berätta hur det kan gå till, men vi är inte psykologer, psykoterapeuter eller socionomer här i chatten. Vi finns här för att lyssna på det du känner och tänker kring ditt liv, vi utreder eller behandlar inte som man gör på tex vårdcentral, BUP eller S:t Lukas psykoterapimottagningar. 

Våra chattar sparas i en månad. Chattar där namn eventuellt skulle råka komma fram raderas direkt efter samtalskvällen. Vi sparar chattarna för att våra handledare eller samordnare ska kunna ge feedback på samtalen och kvalitetssäkra verksamheten – så att vi kan ge ett så bra stöd som möjligt. Samordnaren finns också under kvällen för att stötta volontärerna som ger stöd. Det är viktigt för oss att vi ger ett bra bemötande. Men som tidigare, du är anonym.

Vi tar också ibland fram anonyma citat eller statistik och generell (opersonlig) information från chatten för forskning eller för att visa exempelvis bidragsgivare eller makthavare hur viktiga samtalen i chatten är och vad unga vuxna behöver och vill prata om. Det viktiga är att ingen kommer att kunna se vem just du är. 

För information om hur vi hanterar eventuella personuppgifter se Integritetspolicy på sanktlukas.se. Vill du komma i kontakt med oss kring allmänna frågor mejla till hej@ungalukas.se. Mejlen innebär att du delar din mejladress, och vill du vara helt anonym där så använd ett anonymt konto där vi inte kan se ditt namn. Vi raderar mejlen löpande.