Bli volontär hos oss
Unga Lukas erbjuder en anonym stödchatt för unga mellan 13 och 25 år som behöver någon som lyssnar. Chatten är en trygg plats där den unga själv bestämmer vad den vill prata om, utan begränsningar. Chatten är öppen måndag till torsdag kl. 19–22 och är skapad för att ge stöd och utrymme för de ungas tankar och känslor. Oavsett om de känner sig ensamma, oroliga eller bara vill prata med någon. Men för att lyckas med vår anonyma stödchatt behöver vi dig.
Vika är vi?
Unga Lukas är Förbundet S:t Lukas satsning för ungas psykiska hälsa. Hjärtat i Unga Lukas verksamhet är den anonyma chatten för unga. Redan år 1939 bedrev S:t Lukas stödverksamhet genom brevväxling. År 2010 startade dagens stödchatt i liten omfattning, som då hade namnet Nicodemus. Ett namnbyte skedde 2018 till Unga Lukas. Unga Lukas har sedan dess utvecklat det ideella och medmänskliga engagemanget för unga. Idag är chatten öppen på kvällstid från måndag till torsdag året om. Tack vare statligt finansiellt stöd har verksamheten successivt kunnat växa.
Att arbeta som volontär på Unga Lukas chatt är ett privilegium. Att få ge av min tid, att få finnas för en annan människa i samtal en stund är betydelsefullt på djupet.
Vad innebär uppdraget att vara volontär hos oss?
Som volontär hos oss kommer du att ingå i ett gäng med omtänksamma människor, som alla vill finnas där för de unga som vänder sig till oss för att prata om sina känslor och tankar. Uppdraget påbörjas med utbildning och sedan sker ett provpass i chatten med stöd av en samordnare under hela kvällen. Vid varje chattkväll finns en samordnare närvarande, för stöd och handledning till volontärerna.
För att finnas där när unga behöver det, har vi även öppet på röda dagar. och i snitt bemannar du chatten hemifrån två kvällar i månaden.
Gemensamt för oss alla är att vi vill finnas för unga genom att vara närvarande, lyssnade och skapa trygghet i stunden. Hos oss fokuserar vi på en chatt i taget då närvaro är viktigt i vårt förhållningssätt och vi visar det genom att vara fullt insatta i samtalet.
Volontärskapet på Unga Lukas är som en portabel gemenskap, där du aldrig är ensam. Du har din samordnare, dina volontärkollegor och möjligheten till senare handledning. Detta tillsammans med att stödja unga i samtal, utifrån deras behov, ger möjligheten till både en meningsfylld och lärorik insats.
Vad kan uppdraget ge dig?
Som volontär hos Unga Lukas får du en unik möjlighet att skapa genuina och betydelsefulla möten med unga människor. I vår anonyma stödchatt kan du göra verklig skillnad i ungas liv samtidigt som du utvecklar värdefulla färdigheter i skriftlig kommunikation och samtalsstöd.
Vi ger dig en gedigen start genom vår strukturerade introduktion och utbildning. Du får ta del av vårt forskningsbaserade förhållningssätt och lära dig hur vi på bästa sätt möter unga i den anonyma stödchatten, det ger dig en stabil grund att stå på i ditt volontärarbete.
Hos oss finns det gott om utrymme för personlig utveckling. Du får fördjupa din samtalskompetens och växa i din förmåga att möta ungdomar på ett tryggt och professionellt sätt. Som en del av vår volontärsgemenskap får du regelbunden handledning och möjlighet till fortbildning. Här blir du del av ett varmt och stöttande nätverk där vi tillsammans gör skillnad för unga.
Att engagera mig som volontär för Unga Lukas har gett mig en ovärderlig möjlighet att hjälpa och stödja ungdomar i deras gripande och unika livsberättelser som präglats av sorg, glädje, ensamhet, hopp, ilska och förtvivlan. Det har både hjälp mig och ungdomarna att förstå och få insikt i hur det är att leva som ung och vuxen i dagens samhälle.
Du som vill göra skillnad för unga!
När du bestämt dig för att engagera dig som volontär i Unga Lukas anonyma stödchatt så skicka gärna CV och ett personligt brev, där du berättar om dig själv, dina erfarenheter och anledningen till att du vill engagera dig hos oss. Skicka till: hej@ungalukas.se.
Vi ser fram emot att höra från dig!
Varför bli volontär hos Unga Lukas?
Som volontär hos Unga Lukas får du chansen att både förvärva ny kunskap och växa som person. Du kan fördjupa din förståelse för samtal, existentiella frågor, psykisk ohälsa och de utmaningar unga står inför i dagens samhälle. Detta ger dig verktyg att utvecklas både professionellt och personligt.
Som volontär får du regelbunden handledning som stödjer dig i din roll och hjälper dig att växa. Du får även möjlighet att delta i träffar och workshops där du kan utbyta erfarenheter med andra och stärka ditt engagemang.
Att vara en del av Unga Lukas är ett meningsfullt uppdrag — en möjlighet att verkligen göra skillnad i andra människors liv. Genom att lyssna och stötta unga som behöver hjälp bidrar du till att skapa en tryggare och mer meningsfull tillvaro för dem. Som volontär blir du en del av ett engagerat och stödjande team bestående av andra volontärer, samordnare och anställda. Tillsammans skapar vi en miljö där alla kan dela erfarenheter, lära av varandra och känna sig inkluderade.
Vad krävs för att kunna bli volontär?
För att bli volontär hos oss på Unga Lukas behöver du vara vuxen och fyllt 23 år.
- Du vill utvecklas och lära dig nya saker inom samtalsfältet
- Du kan engagera dig i snitt 2 kvällar/månad kl. 19-22 ett halvår framåt i tiden.
- Du har erfarenhet av att möta unga eller
- Du har en utbildning inom fältet unga/samtal eller är nu student på en utbildning som ex: socionom, beteendevetare, psykolog, sjuksköterska.
Vi ser tidigare livserfarenheter som en tillgång, men det är också viktigt att vara trygg och stabil i sig själv för att kunna stötta andra. När du börjar som volontär hos oss är det avgörande att du har bearbetat svåra upplevelser och är stabil i både ditt mående och ditt liv.
Hur mycket tid behöver jag lägga ner?
Det behövs att du kan engagera dig minst två kvällar (kl. 19-22) per månad och att du kan vara volontär hos oss i minst 6 månader framåt, givetvis får du vara volontär längre än så.
Vem kommer jag möta i chatten?
I vår anonyma stödchatt kommer du möta unga mellan 13-25 år och de finns geografiskt över hela Sverige.
Hur fungerar chatten?
Vår stödchatt är helt anonym åt båda håll. Vi vet inte vem den stödsökande är och den stödsökande vet inte vem du är. Vi använder inga alias utan alla chattar under Unga Lukas namn.
Vilka ämnen kan komma upp i chatten?
Vilka ämnen som tas upp i chatten är upp till den stödsökande att avgöra, ibland handlar det om oro, skola, relationer, vänner och familj, men kan även handla om traumatiska upplevelser eller självskadebeteende.
Skicka intresseanmälan
Använd formuläret nedan för att berätta lite om dig själv ifall du är intresserad av att bli volontär hos Unga Lukas. Vi återkommer till dig inom kort.